Nyheter Betonmast Buskerud-Vestfold

Vestaksen og Betonmast bygger BREEAM Outstanding kontorbygg i Drammen

28. mai 2020

Nær elva og rett ved Drammen stasjon starter nå byggingen av et 40 meter høyt kontorbygg i rent tre og med Outstanding miljøprofil. Vestaksen Eiendom og Betonmast Buskerud-Vestfold samspiller om å realisere det som blir landets tredje høyeste bygning i rent tre.  Med VDC-metodikk og digital tvilling er dette på alle måter et fremtidsrettet prosjekt.

Rivingen pågår og klargjøring av tomten er i gang. Rett over sommeren er det klart for byggestart for det ti etasjers kontorbygget på 6 800 kvadratmeter – en prosjektverdi på bortimot 300 millioner kroner.

Norges tredje høyeste i rent tre

– Dette blir Norges tredje høyeste trebygg – etter Mjøstårnet og Treet i Bergen. Hele bærekonstruksjonen over bakken vil utføres i massiv- og limtre. Det vil si at bygget blir uten stål og betong i bærekonstruksjonen fra bakkeplan og opp, forteller Stene Tømmeraas Bergsløkken, administrerende direktør i Vestaksen Eiendom.

Vestaksen er opptatt av å velge bærekraftige og miljøvennlige løsninger. – Et av målene med å utføre bærekonstruksjonen i tre er å redusere karbon-fotavtrykket, uttaler Bergsløkken.

Outstanding

Vestaksen har valgt å gå for BREEAM Outstanding, det høyeste av fem nivåer for miljøsertifisering i Norge. Bærekonstruksjonen består av bjelker og søyler i limtre og to store heis- og trappekjerner bestående av massivtre forsterket med limtresøyler i hjørnene. Byggets stivhet er økt ved at to massivtrevegger er inkludert i de to korte fasadene.

Samspill: Her kommer Norges tredje høyeste bygg i rent tre, et kontorbygg med BREEAM Outstanding standard, fastslår administrerende direktør i Vestaksen Eiendom, Stene Tømmeraas Bergsløkken (f.v.), prosjektsjef Kristian Gjestemoen i Betonmast Buskerud-Vestfold og daglig leder i Betonmast Buskerud-Vestfold, Eskil Thorkildsen. (Foto: Torbjørn Tandberg)

 

Samspill

Vestaksen inngikk i fjor samspillskontrakt med Betonmast Buskerud-Vestfold AS.  Basert på den, er det inngått avtale om riving, prosjektering av digital tvilling, pæling og spunting.  Partenes mål er å signere avtale om totalentreprise i høst.

Bergsløkkens erfaringer med samspillkontrakter er gode. – Det har vist seg nyttig å ha entreprenøren med tidlig i prosjektet, sier han, og trekker forbindelsen mellom bærekraftige løsninger, BREEAM-sertifisering og samspillkontrakter.

– BREEAM er et effektivt verktøy for å samordne de ulike aktørene i et byggeprosjekt og integrere bærekraftig tenkning i alle ledd, sier han.

Nordens mest bærekraftige

Daglig leder Eskil Thorkildsen i Betonmast Buskerud-Vestfold har ambisjonene i orden:

– Jeg vil berømme Vestaksen som sikter så høyt som de gjør, og som tør å tenke nytt. I vårt hode skal dette bli Nordens mest bærekraftige bygg!

– Prosjektutviklingen og prosjekteringen skjer gjennom VDC-metodikk. Sammen med de beste konsulentene i Norge innen sine fagfelt, bygger vi nå prosjektet digitalt før den fysiske byggingen starter på tomten til høsten. Med den digitale modellen kan byggherren og leietagerne ta gjennomdiskuterte beslutninger tidlig, noe som både medfører bedre kvalitet, HMS og vesentlig lavere totalkostnad, tilføyer Thorkildsen.

Innflytting neste år

Vestaksens nye kontorbygg ligger i Dr. Hansteins gate 13, rett ved Drammenselva og mindre enn 300 meter fra stasjonen.

– Beliggenheten ved regionens viktigste kollektivknutepunkt er optimal, og vi legger stor vekt på å velge innovative og bærekraftige løsninger i prosjektet. Det pågår nå samtaler med flere potensielle leietagere som er alle typer kontorbrukere som ønsker profilerte, nye lokaler med tydelig innovasjons- og bærekraftprofil, og med profilert beliggenhet rett ved jernbanesporet og elva, avslutter Vestaksens administrerende direktør, Stene Tømmeraas Bergsløkken.