Nyheter Rehabilitering

Fra 109 år gammelt auksjonsbygg til trendy italiensk trattoria

18. september 2023

Er du interessert i kunst – eller vin – eller har du kanskje vært på auksjon i Tordenskiolds gate 5? De gamle, ærverdige Blomqvist-lokalene fra 1883 har i all hemmelighet blitt totalrehabilitert og bygget om til et italiensk trattoria på tre etasjer av Betonmast Oslo.

Rehabiliteringen av den 109 år gamle bygården for Anthon Eiendom og Blomqvist har omfattet oppgradering av eksiterende verneverdi lokaler og fasader, bygging av ny og attraktiv takterrasse og etablering av en lys og delikat innglasset lysgård. Og alt som kunne tas vare, skulle tas vare på!

Prosjektteamet i Betonmast Oslo: f.v. anleggsleder Christian Mjønerud, prosjekteringsleder Matilde Belsvik, produksjonsledere Maciej Malecki, Synnøve Primdahl Haug og Ivar Sagranden.

 

Før og nå: Den lysfylte, innglassede bakgården, som nå er teamets favorittrom, står i skarp kontrast til ruinene den en gang var under rehabiliteringsprosessen.

 

Ustabile teglvegger

– Da vi startet prosjektet, var vi nervøse for de gamle teglveggene. De virket ustabile. Mye av årsaken var dårlig fuging mellom teglsteinene. På et tidspunkt, da vi pirket litt på veggene, begynte steiner å rase ut, forteller Ivar Sagranden, produksjonsleder i Betonmast Oslo.

Vi befinner oss i 2. etasje der Betonmast Oslo har åpnet tidligere gjenmurte vinduer for å maksimere lysinngangen i rommet. Tegl fra tidligere gjenmurte vinduer har også blitt omsorgsfullt bevart og gjenbrukt andre steder i bygget.

Les også: En unik italiensk opplevelse

På det gamle bildet ser vi sikring av teglveggen før vinduene ble åpnet, mens dagens bilde fremviser et delikat og barnevennlig rom badet i myke rosa toner. Det er nesten vanskelig å tro at dette er samme rom.

 

Gjenbruk som et nøkkelprinsipp

– Det har vært et av våre prinsipper her; å gjenbruke alt som kan gjenbrukes, spesielt tegl. Det har vært med på å bevare bygningens autentiske sjarm, samtidig som det har vært et viktig bidrag i vår miljøvennlige tilnærming, legger kollega og prosjekteringsleder Matilde R. Belsvik til.

Men å kombinere gammelt og nytt er aldri en enkel oppgave, spesielt med de utfordringer dette bygget presenterte – som et skjevt gulv med en høydeforskjell på hele 40 cm.

– Vi kunne ikke øke byggets kapasitet mye, men for å rette opp gulvet, har vi styrket det gamle trebjelkelaget med ny stålbæring, sier Belsvik.

Gammelt gulv møter nytt gulv. Ser du forskjellen?

 

Fundamentets skjulte utfordringer

Oppgradering av verneverdige bygg krever kunnskap. Ikke bare om selve byggeprosessen, men også om de skjulte utfordringene som ligger i selve fundamentet av bygningen.

Christian Mjønerud, anleggsleder på prosjektet, beskriver utfordringene og den unike tilnærmingen de måtte ta: – Her var det spesielt. Jeg har aldri vært borti noe lignende. Alt som skulle rives, bygges og tas vare på, sier han.

Les også: Vellykket samarbeid på nye Holmlia senter

Her ser vi før og etter bilde av takterrassen.

 

– Grunnen har vært mest uforutsett. På grunn av varierende masser og sikring av byggets stabilitet, måtte vi gå frem i etapper – grave litt, støpe litt om hverandre i stedet for den tradisjonelle metoden med fullstendig utgraving og støping. Det ble en svært tidkrevende, men nødvendig prosess, sier han.

Videre legger Mjønerud til at det ikke bare handlet om tekniske løsninger, men også om å ivareta byggets sjel og historiske verdier. – Hver avgjørelse ble tatt med tanke på å beskytte byggets fortid, samtidig som vi implementerte moderne løsninger for å sikre dets fremtidige stabilitet, forteller Mjønerud.

På grunn av varierende masser og sikring av byggets stabilitet, måtte Betonmast Oslo gå frem i etapper – grave litt, støpe litt om hverandre.

 

Samarbeidets verdi i rehabiliteringsprosjekter

Slike rehabiliteringsprosjekter viser hvor viktig det er med et tett samarbeid mellom byggherrer, leietager og underentreprenører for å sikre at den rike historien til slike bygg blir bevart for fremtidige generasjoner, samtidig som de oppfyller dagens standarder og behov.

Blomqvists kunsthandel har ligget i Tordenskiolds gate siden 1914. Blant mye annet kan stedet vise til at det var her Edvard Munch i 1918 stilte ut sine viktigste bilder for første gang, nemlig serien «Livsfrisen». Nå har de gamle sentrumslokalene blitt bygget om til italiensk restaurant på tre etasjer av Betonmast Oslo.

 

– Samarbeidet har gått strålende, sier daglig leder Knut Forsberg i Blomqvist. Og i en tid hvor bærekraft er av økende betydning, har Betonmast Oslo klart å oppgradere dette bygget til energiklasse C, som oppfyller TEK-kravene for nye bygg i dag, avslutter Forsberg.

 

Daglig leder Knut Forsberg i Blomqvist sammen med leietager fra Skagstindgruppen. Selskapet overtok leiekontrakten fra Blomqvist i 2021 og har nylig åpnet restauranten Casa Pisano hvor pasta, pizza, vin og gode samtaler står i sentrum.