Prosjekt: SporX

Prosjektdetaljer
Kunde Vestaksen Eiendom
Adresse Dr. Hansteins gate 13, 3044 Drammen
Virksomhet Betonmast Buskerud-Vestfold
Prosjekttype Næring
Kontraktsform Totalentreprise
Kontraktssum 300 MNOK
Status Avsluttet
Startdato 1. august 2020
Ferdig dato 31. desember 2021
Kontakt Kristian Gjestemoen

Oppføring av et 40 meter høyt kontorbygg i rent tre i Drammen. Høye miljøambisjoner og klassifisering som BREEAM NOR Outstanding. Fremtidsrettet bruk av VDC-metodikk og digital tvilling.

Tredje høyeste trebygg

Prosjektet blir Norges tredje høyeste trebygning når det står ferdig. Hele bærekonstruksjonen over bakken vil utføres i massiv- og limtre. Det vil si at bygget blir uten stål og betong i bærekonstruksjonen fra bakkeplan og opp.

Bærekonstruksjonen består av bjelker og søyler i limtre og to store heis- og trappekjerner bestående av massivtre forsterket med limtresøyler i hjørnene. Byggets stivhet er økt ved at to massivtrevegger er inkludert i de to korte fasadene. 

Kontorbygget på 6 800 kvadratmeter får 10 etasjer.

Les også: SporX nominert til Årets trebyggeri 2021

Bærekraft

Prosjektet kjennetegnes med bærekraftig tenkning i alle ledd, og skal klassifiseres som BREEAM-NOR Outstanding, det høyeste av fem nivåer for miljøsertifisering i Norge. 

Les også: Tre inn i en av Nordens mest bærekraftig kontorbygg

Samspill

Vestaksen inngikk i 2019 samspillskontrakt med Betonmast Buskerud-Vestfold AS. Våren 2020 ble avtale om riving, prosjektering av digital tvilling, pæling og spunting inngått. Målet er å signere avtale om totalentreprise høsten 2020. BREEAM er et effektivt verktøy for å samordne de ulike aktørene i et byggeprosjekt og integrere bærekraftig tenkning i alle ledd.

I samspillsprosjekter er alle aktører tidlig involvert og samarbeider om å finne de beste løsningene. Det går også en forbindelse mellom bærekraftige løsninger, BREEAM-sertifisering og samspillkontrakter.

VDC-metodikk og digital tvilling

– Prosjektutviklingen og prosjekteringen skjer gjennom VDC-metodikk. Utbygger, entreprenør og konsulenter bygger prosjektet digitalt før den fysiske byggingen starter høsten 2020. Med den digitale tvillingen kan byggherren og leietagerne ta gjennomdiskuterte beslutninger tidlig, noe som både medfører bedre kvalitet, HMS og vesentlig lavere totalkostnad.

Les artikkel om kontrakten her

Illustrasjon av kontorbygg
Illustrasjon: 3D Estate

Illustrasjon av høybygg
Illustrasjon: DARK Arkitekter AS


Illustrasjon: DARK Arkitekter AS

Klikk her for å komme til Vestaksens nettside om SporX