Å bygge 2.000 nye kvadratmeter på toppen av en eksisterende konstruksjon er krevende i seg selv. Når det skjer midt mellom Glassmagasinet og regjeringskvartalet, øker kompleksiteten. Og med samarbeid på tvers av åtte offentlige etater, aktive leietakere og byens travleste kvartal, kreves det faglig tyngde og ekstrem koordinering. Nettopp dette fikk 16 sommerstudenter kjenne på da de besøkte Betonmast Oslos prosjekt: AHUS.

– Dette er ikke et typisk prosjekt. Jeg vil si det er et komplisert rehab-prosjekt med svært utfordrende logistikk. Det stiller høye krav til både teknisk forståelse og evne til å jobbe tett med andre fagdisipliner og eksterne aktører, sier anleggsleder Frank Hellevik i Betonmast Oslo.
Fasade med solintelligens
Et sentralt grep i prosjektet er utskiftingen av fasaden. Den nye løsningen er en elementfasade hvor det blant annet monteres elektrokromatiske vinduer. Vinduene tilpasser seg automatisk sollys og varme, og bidrar til bedre inneklima og redusert energibehov.
– Slike løsninger stiller høye krav til nøyaktighet i montasje, integrasjon mot SD-anlegg og termisk regulering, sier han.
For studentene var dette et godt eksempel på hvordan teknologi og bærekraft forenes i moderne byggeprosjekter.


Rehabilitering under press
– For å kunne bygge 2.000 nye kvadratmeter på toppen av en eksisterende konstruksjon, har vi måttet forsterke søylene i bygget betydelig. Det er avgjørende for å sikre at den ekstra belastningen håndteres trygt og i henhold til alle krav, forklarer Frank.
Han forteller også at mye av rive- og forberedelsesarbeidet har blitt utført på natta. Dette er gjort for å ivareta sikkerheten til forbipasserende og leietakere i bygget, samtidig som det minimerer støy og forstyrrelser i en av Oslos mest trafikkerte områder.
– Prosjektet krever tett samarbeid med ikke mindre enn åtte offentlige etater, blant annet Oslo kommune, brannvesenet og bymiljøetaten. Koordineringen med disse er helt avgjørende for at vi skal kunne gjennomføre arbeidet smidig og i tråd med reguleringer og sikkerhetskrav, legger han til.
Samarbeidet med byggherren Arbeidsmandsforbundets hus har også vært tett og konstruktivt – en viktig forutsetning for fremdriften i et prosjekt med så mange parallelle hensyn.
Tatt imot med åpne armer
Årets kick-off samlet 16 studenter fra samtlige entreprenørselskaper i Betonmast. Totalt skal konsernet ha 25 studenter i sommer.
– Det er gledelig å se at så mange unge ønsker seg inn i vår bransje, og ekstra positivt med den høye andelen kvinnelige studenter. Vi er opptatt av at studentene skal få meningsfulle oppgaver og erfaring de faktisk kan bygge videre på, sier HR-direktør Marte Knoph Berg-Eriksen.

Blant årets deltakere er Aland Bazaz, sommerstudent hos Betonmast Østfold. Han jobber på prosjektet Værstetorvet 3 i Fredrikstad, og sier han har fått en god start.
– Jeg ble tatt imot med åpne armer, og har fått jobbe med oppgaver som både er interessante og utfordrende. Det gjør det ekstra gøy å komme på jobb, sier Aland.
Delte erfaringer fra fjoråret
Flere studenter har med seg erfaring fra tidligere sommerprogram. En av dem er Eva Marte Schuster, som i dag er student hos Betonmast Buskerud Vestfold. Tidligere på dagen holdt hun en kort presentasjon om sin tid på SAGA-prosjektet – Norges første næringsbygg med BREEAM NOR Excellent 6.0-sertifisering.
– Da jeg hørte at bygget fikk sertifiseringen, ble jeg veldig stolt. Jeg nevnte for prosjektsjef Pål Farmen at jeg gjerne ville komme på besøk etter overlevering. Han husket det og ringte meg for å høre om jeg fortsatt var interessert i å komme. At han tok kontakt, betyr mye, sier hun.

Langsiktig verdiskaping
Konsernsjef Peter Sandrup understreker betydningen av rekruttering og kompetanseutvikling i hele konsernet: – Sommerstudentene er fremtidens medarbeidere. Det er vår oppgave å gi dem ansvar, støtte og rom for utvikling. Bransjen er i endring, og vi trenger folk som tenker nytt.
Om studentene ble inspirert, er det liten tvil om. For flere av dem var det første gang de fikk se et prosjekt av denne typen fra innsiden – med alle sine krav, dilemmaer og kompromisser.
– Det er komplekst. Men også veldig gøy, var den korte og presise oppsummeringen fra en av studentene etter besøket.