Nyheter Betonmast Oslo

Gullhaug Torg 5 nominert til Årets Bygg 2022

24. mars 2023

Betonmast Oslo sitt prosjekt Gullhaug Torg 5 var en av fem kandidater nominert til Årets Bygg 2022 på Byggegallaen.

Prosjektet på 14.300 kvadratmeter er bygd i glass, stål og betong, men har likevel halvert klimagassutslippene. Mye av hemmeligheten ligger i den nyutviklede glassfasaden.

Utviklet nytt fasadeglass

–  Til å begynne med trodde vi at det ikke var mulig å få til energiklasse A og glassfasade. Vi lette lenge i bransjen, men forsto vi at dette produktet ikke fantes, sier prosjekteringsleder Kjetil Hafredal i Betonmast Oslo.

Han forteller at løsningen ble å utvikle noe helt nytt.

Gullhaug Torg 5 ble det utviklet en glassfasade uten utenpåliggende solavskjerming med sterkt redusert energibruk kombinert med lavt CO2-avtrykk og redusert råvarebruk.

Les også: Bygde i glass, stål og betong – halverte klimautslippene – Tu.no

Det var en meget stolt og glad gjeng som var nominert til Årets Bygg 2022. F.v. Geir Vaagan (Avantor), Per-Kristian Overvik (Betonmast Oslo), Stine Aa. Pedersen (Betonmast Oslo), Karsten Hammer Hansen (Arcasa/Sweco Architects), Jin Hyeon (Arcasa/Sweco Architects), Annette Lyngesen (Arcasa/Sweco Architects) og Kjetil Hafredal (Betonmast Oslo).

 

Den unike glassløsningen består av dynamisk glass som sammen med PET-film som mellomglass i stedet for glass, skaper en helt unik og innovativ fireglassløsning. Dynamisk glass gir en uforstyrret utsikt med god solbeskyttelse. PET-filmen betyr mindre vekt og mindre glass, noe som gir enklere transport som er bedre for miljøet og har et belegg som forbedrer glassets ytelse.

Bygget har høyt miljøfokus og er sertifisert som BREEAM NOR Excellent. Den årlige besparelsen er beregnet til rundt 100.000 kWh med 75 % glass i fasaden.

Stolt konsernsjef

Dette er nybrottsarbeid på flere måter, sier Peter Sandrup, konsernsjef i Betonmast.

– Vi er stolte av å bli framhevet på denne måten. Jeg vil gi honnør til alle i prosjektteamet som bidro til resultatene som nå vekker oppmerksomhet ikke bare i Norge, men på verdensbasis. Et sterkt samarbeid mellom Betonmast Oslo, Avantor og Arcasa/Sweco Architects har vært helt nødvendig for å lykkes med å få til dette flotte bygget, sier Sandrup.

Vinner av Årets Bygg 2022

Juryen gikk totalt gjennom flere hundre prosjekter før de landet på fem finalister inkludert Gullhaug Torg 5. Vinneren ble utropt i forbindelse med Byggedagene, som ble arrangert på Clarion hotel The Hub i Oslo i regi av Byggeindustrien/bygg.no, onsdag kveld.

Vi i Betonmast gratulerer de andre finalistene, og Sommerrokvartalet som vinneren av Årets Bygg 2022!

Les også Byggeindustriens omtale om prosjektet.