Nyheter HMS

Betonmast lanserte nytt HMS-kurs: Over 1200 gjennomførte det nye obligatoriske kurset i løpet av én uke

30. april 2024

Betonmast rullet ut det nye obligatoriske kurset «Farlige mønstre» på alle sine byggeplasser i forbindelse med HMS-fokusuken forrige uke. På rekordtid gjennomførte over 1200 personer kurset, som er rettet mot alle i bygg- og anleggsbransjen.

– Betonmast tror på viktigheten av å dele kunnskap og kompetanse for å fremme en sterk sikkerhetskultur. Å sikre at alle kommer trygt hjem avhenger av dette. I år valgte vi å fokusere på farlige mønstre, som lærer oss å identifisere potensielle farer og gi oss verktøyene vi trenger for å ta riktige beslutninger i møte med dem, sier Bjarne Brendstuen, direktør for kvalitet og HMS i Betonmast.

 

På rehabiliteringsprosjektet Edvard Munch videregående skole gjennomførte 70 prosent av arbeiderne kurset i løpet av fokusuka i Betonmast.

 

Tidligere har hver enkelt bransjeaktør hatt sine egne kurs, men «Farlige mønstre» erstatter disse individuelle sikkerhetsgjennomgangene og bidrar til effektivisering av HMS-arbeidet. Kurset har en gyldighetsperiode på to år, uavhengig av prosjekt eller selskap.

Lene Jønsson, daglig leder i Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg, kjent som SfS BA, sier:
– Dette kurset har vi jobbet med i lang tid, og vi er veldig glade for at Betonmast benytter anledningen og sin egen HMS fokusuke til å lansere kurset i stor skala.

 

Lene Jønsson, daglig leder i Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA)

 

«Farlige mønstre» er utviklet i samarbeid med de største entreprenørene i bransjen, og er delt i fire moduler. Gjennom kurset skal man trene på å se farlige mønstre i omgivelsene rundt seg, men også i daglige rutiner, holdninger og vaner.

På rehabiliteringsprosjektet Edvard Munch videregående skole gjennomførte 70 prosent av arbeiderne kurset i løpet av fokusuka. De resterende 30 prosentene følges opp gjennom prosjektportalen til Betonmast. HMS-ansvarlig Ester Kronberg i Betonmast Oslo er fornøyd med resultatet.

– Jeg synes det er morsomt at de har koblet kurset visuelt og tematisk opp mot farlige mønstre hos dyr, for det er så tydelig og lett å kjenne seg igjen i. Når du er på en byggeplass, er det fort gjort å glemme de farene som er rundt deg fordi du går i det hver dag. Kurset er en viktig påminnelse om å være forsiktig og jobbe sikkert, sier Kronberg.

 

HMS-ansvarlig Ester Kronberg sammen med produksjonsleder Thomas Sætre i Betonmast Oslo.

 

«Farlige mønstre» er oversatt til tre ulike språk i tillegg til norsk: polsk, litauisk, og engelsk, for å inkludere alle ansatte.

– Det er kjempepositivt. Her er det mange som ikke snakker norsk, og da får vi med oss alle. Det må nesten bli sånn i den bransjen vi jobber i, sier Kronberg som mener at dette inkluderende tiltaket bidrar til at alle ansatte får med seg budskapet på sitt morsmål, og at alle kommer trygt hjem.