Nyheter Massivtre

Tre inn i et av Nordens mest bærekraftige kontorbygg

15. februar 2023

Det er ikke høyden som gjør at bygget foran elvepromenaden i Drammen skiller seg ut, men materialet det er bygget av. Høyhuset på ti etasjer og 6800 kvadratmeter er nemlig bygget i kortreist, massivt tre og har blitt lagt merke til i bransjen.

Kontorbygget oser av kvalitet, miljøtenkning og treverk. Bygget har hatt svært høye miljøambisjoner og klassifiseres som BREEAM-NOR Outstanding, som er det høyeste sertifiseringsnivået innen miljø. Alt fra transport til byggeplass, interiør, kunst, personalrestaurant og egen sykkelheis preger den gjennomgående tanken som handler om gjenbruk, miljø og bærekraft. Bygget har heller ikke en eneste bilparkeringsplass, men over 100 parkeringsplasser til sykler. Vestaksen Eiendom, Betonmast og Dark Arkitekter har i jakten på å utvikle Nordens mest bærekraftige kontorbygg, sprengt grenser og jobbet med nye konstruksjonsmetoder.


Se film om SporX lenger ned i saken.

Nært samarbeid

SporX tilbyr fremtidsrettede bedrifter, gründere og frilansere et fullservicebygg med gode fellesfasiliteter, fleksible løsninger og lyse arbeidsflater. Det har derfor vært avgjørende med tett samarbeid helt fra idéfasen.

– Å ha de beste rådgiverne med fra start, er avgjørende for et godt resultat når en driver med nybrottsarbeid. I et slikt prosjekt, hvor vi har måttet løse nye komplekse utfordringer knyttet til eksempelvis materialvalg, brannsikkerhet og akustikk, har vi måttet samarbeide tett med rådgiverne og entreprenøren fra dag én, sier Sebastian Gulliksen Stokkebokjær i Dark Arkitekter.

Daglig leder Kristian Gjestemoen fra Betonmast Buskerud-Vestfold, kunne ikke vært mer enig.

– Vi har hatt et veldig godt forhold til Vestaksen Eiendom som er byggherre på prosjektet. Det er en profesjonell og fremtidsrettet byggherre som ønsket å ha med seg entreprenører tidlig i prosessen, og slik fikk vi bidra med å skape gode løsninger helt fra skissestadiet.

Mange fordeler med trekonstruksjon

SporX er Norges tredje høyeste trebygning og ble nominert til «Årets trebyggeri 2021».  Hele bærekonstruksjonen over bakken er utført i massiv- og limtre. Det vil si at bygget er uten stål og betong i bærekonstruksjonen fra bakkeplan og opp.

 

– Tre er et veldig lett materiale som er raskt å montere. Vekten på massivtre er en brøkdel av betong, og det er et presist materiale å jobbe med. Det er viktig å bruke god tid på prosjekteringen og legge ned nok ressurser i denne fasen. Da får man utnyttet massivtreets egenskaper fullt ut. I tillegg er det tradisjonsrikt, helt naturlig og gir lavere CO2-utslipp. Byggeplassen ble opplevd som ren og støvfri, og det var stillere enn på andre byggeplasser. At vi valgte en fabrikk som produserte materialene et steinkast unna var heller ingen tilfeldighet, forteller Gjestemoen.

 

 

I det nytenkende, arealeffektive kontorbygget skal man kunne senke skuldrene. Bygget har som ambisjon å inspirere arbeidstakerne og gi et optimalt arbeidsmiljø.

Forskning tilsier at å omgi seg med tre kan ha positiv effekt på menneskers helse, og kan gi redusert stress og økt konsentrasjon, noe som kan ha stor gevinst for en arbeidsgiver.

– Byggenæringen står for vanvittig stor utslipp av klimagasser, og vi er vårt ansvar bevisst. Bærekraftsaspektet og det lave klimaavtrykket kombinert med de romlige kvalitetene en får i SporX, håper vi vil være til inspirasjon for andre som driver med utvikling, avslutter Gjestemoen.