1. juli overtok Kongsberg Gruppen lageret i det spektakulære Vision-prosjektet på Karljohansvern i Horten. Bygget, som Kongsberg Gruppen har døpt "Horizon", er på 44.000 m² og skal huse 1.000 arbeidsplasser. Nå starter installasjonen av et helautomatisert lagersystem drevet av roboter.
– Vi er utrolig stolte over å ha nådd denne viktige milepælen i Vision-prosjektet, sier prosjektleder Rolf Jacobsen Blaasvær i Betonmast Buskerud-Vestfold. – At Kongsberg Gruppen nå kan overta lageret og starte installasjonen av sitt avanserte robotsystem, viser at vi har levert høy kvalitet i tide.

Robotisert lagerdrift
Bygget som nå er overlevert er spesialdesignet for å romme et helautomatisert lagersystem med robotteknologi. En 250 meter lang gang binder lageret, kontorlokalene og fabrikken sammen.
– Det inkluderer robuste betongkonstruksjoner, høy takhøyde og åpne arealer tilpasset fremtidens produksjonsflyt. Løsningene legger til rette for automatisert pallhåndtering og logistikksystemer med høy presisjon og kapasitet, fortsetter han.
Imponerende miljøresultater
Det som gjør Blaasvær spesielt stolt, er den eksepsjonelle miljøprofilen prosjektet har oppnådd.
– Vi har kun hatt to prosent av restmaterialer som havner i restavfallet, resten gjenbrukes. På 44.000 kvadratmeter har vi produsert 440 tonn avfall. Nærmere 61 tonn betong har blitt gjenbrukt, forklarer han.
Foreløpig har prosjektet en sorteringsgrad på 98,66 %, og avfallsmengde per kvadratmeter ligger på imponerende 11,68 kg/m². Bygget skal også oppnå energiklasse A, noe som gjør det svært energieffektivt.

Fornøyd kunde
Kommunikasjonssjef Charlotte Gjone i Kongsberg Discovery er imponert over resultatet:
– Vi er svært fornøyde med samarbeidet med Betonmast. De har levert et praktbygg som flyter veldig godt inn i omgivelsene til tross for størrelsen. Det er ingenting ved bygget som «skriker». Tvert imot harmonerer stilen perfekt med det historiske området på Karljohansvern.
Hun gleder seg spesielt til alle kollegaene kommer på plass:
– Det kommer til å bli veldig fint å få samlet alle sammen i ett og samme bygg. Det kommer definitivt til å heve kompetansedelingen når over tusen personer får arbeidsplassen sin her.
Stort lokalt engasjement
Vision-prosjektet har skapt betydelig aktivitet i regionen. Betonmast har kontrakt med nær 70 underleverandører, hvor majoriteten er lokale bedrifter fra Vestfold.
– Det er utrolig givende å se hvordan et slikt prosjekt skaper ringvirkninger i hele regionen. Vi har hatt inntil 250 håndverkere på plassen samtidig, og stor andel av dem kommer fra lokale bedrifter, sier prosjektlederen.
Uten denne brede innsatsen ville ikke milepælen 3. juli vært mulig. Da ble det arrangert kranselag for hele prosjektet, hvor både byggeledelsen og samarbeidspartnere var samlet for å feire fremdriften. Det ble samtidig markert at prosjektet hadde oppnådd tett bygg hele to måneder før planlagt fremdrift.
– Det er utrolig imponerende å se at vi har klart å få tett bygg så godt foran skjema. Det viser både godt samarbeid og sterk gjennomføringsevne fra alle involverte, sier Blaasvær.


Et fremtidsrettet prosjekt
Vision-prosjektet viser hva som er mulig når solid byggfaglig kompetanse kombineres med moderne løsninger og godt samarbeid. Resultatet er et teknisk krevende, bærekraftig bygg skreddersydd for fremtidens behov.
– Samarbeidet med Kongsberg Gruppen og Horten Industripark har fungert veldig bra, og vi er stolte over å bidra til deres fremtidige vekst og utvikling, avslutter Blaasvær.