Denne uken åpnet statsminister Erna Solberg CoLab, Construction Citys testsenter for nye, effektive og bærekraftige løsninger i byggebransjen. CoLab er det første fysiske beviset på klyngesamarbeidet som allerede er i gang i bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen. Interessen for klyngesamarbeidet er stor, og det var stinn brakke og stort medieoppbud under markeringen.

FOTO: MORTEN BENDIKSEN/OBOS

Betonmast gikk i fjor høst inn som eier og utvikler av Construction City, sammen med AF Gruppen og OBOS. Alle tre vil flytte inn med nye hovedkontorer i kunnskapsparken på Ulven i Oslo når det skal stå ferdig i 2024. Sammen med klyngepartnere som Multiconsult, Norconsult, DNB, SINTEF og Startuplab skal det etablere et næringsbygg på 85.000 kvadratmeter, og en motor for økt omdømme og konkurransekraft i hele bransjen.

Les også: Ulven får gigantbygg større enn det nye regjeringskvartalet

FOTO: MORTEN BENDIKSEN/OBOS

 

CoLab blir et sted der medlemmene i næringsklyngen kan teste ut nye digitale verktøy uten å måtte ta kostnaden alene. Stedet får en viktig funksjon som møteplass for konkurrenter i byggenæringen, gründere og mulige samarbeidspartnere, med det mål å drive frem digitalisering, innovasjon og bærekraftige løsninger.

― I et land med mange små og mellomstore bedrifter må man samarbeide for å bli bedre. Man kan ikke bare konkurrere for å bli bedre. Her på CoLab skal nye løsninger utforskes, og jeg vet at kompetansedeling, innovasjon og bærekraft vil stå sentralt, sa Erna Solberg da hun offisielt åpnet CoLaben mandag denne uken.

Les mer om prosjektet her!

En bedre byggebransje

Målet med næringsklyngen Construction City er å effektivisere byggeprosessene, redusere bransjens klima- og miljøavtrykk, heve kompetansen, samt styrke rekruttering og kvinneandelen i bransjen.

Om halvannet år starter byggingen av Construction City på Ulven i Oslo, som blir Norges første klynge for eiendom, bygg og anlegg.

 

― Hovedmålet med å starte denne klyngen er å gå fra å snakke om endring til å faktisk endre oss. For å lykkes med dette må vi tørre å dele kompetansen i bransjen, videreutvikle den og øve. Det får vi mulighet til i CoLab her på Construction City, sa Benedicte Økland, daglig leder for Construction City Cluster.

Konsernsjef Jørgen Evensen i Betonmast var naturligvis også tilstede på åpningsmarkeringen.

Åpning av en ny samarbeidslab (CoLab) på Ulven. OBOS. F.v. Konsernsjef i AF Gruppen Morten Grongstad, statsminister Erna Solberg, adm. dir i Betonmast Jørgen Evensen og konsernsjef i OBOS Daniel Siraj. FOTO: MORTEN BENDIKSEN/OBOS

 

– Det har vært en veldig fin dag. CoLaben er en testlab som vi alle kan bruke for å i praksis kunne teste ut nye teknologier før vi går i gang med byggingen av prosjekter, sa Evensen.

Skisser av Construction City