Historie

1. mai 2006 ble Betonmast Bygg etablert. På kort tid samlet selskapet sammen mange av bransjens dyktigste entreprenører. Selskapet fikk raskt en solid omsetning.

I 2008 etablerte selskapet sitt første datterselskap; Betonmast Bygg Bergen AS. Senere fulgte Betonmast Bygg Østfold (etablert 2009), Byggmester Asle Thorsen (kjøpt i 2009), Betonmast Bygg Romerike (etablert 2010), Eiendomsutviklingsselskapet Horisont (etablert 2010), Toten Bygg og Anlegg (kjøpt 2010), Byggmester Rotstigen (kjøpt 2010) og TBA Eiendom (kjøpt 2010). I 2011 kjøpte selskapet AS Selvaagbygg og i 2012 sto Primahus Entreprenør og Team-Bygg for tur. I 2013 etablerte Betonmast seg i Sverige, mens HRL og Midt-Telemark Entreprenør ble kjøpt opp i 2014. Det opprinnelige anleggselskapet, Betonmast Anlegg, ble i 2011 solgt til sveitsiske Implenia. Dermed var Betonmast Bygg blitt til Betonmast. Fremdeles uten G.

Betonmast-konsernet har utviklet seg, og består per februar 2024 av 9 entreprenørselskaper og et eiendomsselskap. Konsernet omsatte for 5,7 milliarder kroner i 2022, og hadde ved årsslutt om lag 600 medarbeidere.

Betonmast er en av Norges største entreprenører. Selskapet er sterkt til stede i lokalsamfunn og reiser viktige bygg og møteplasser i tett samspill med våre kunder. Betonmast har en unik bedriftskultur som gir engasjement, lagånd og rå prestasjoner.

Betonmasten som Bu støpte i 1923 står på tunet hjemme i Hardanger den dag i dag. Bygget i betong. Den står der som et symbol på det entreprenørskap og den skaperglede som alltid har preget Betonmast.

Det var historien. I kort.


 

Våre røtter

Nysgjerrig på den virkelig gamle historien til Betonmast? Og lurer på det med den manglende G-en?

«….. Ja, som i Betongmast, bare uten G. Betonmast. Betoooonmast. Fikk du med deg det? Betonmast….Uten G….» En hverdagssituasjon. Du skal oppgi firmanavnet, Betonmast, men uten G. Men mottageren skjønner det fremdeles ikke. Hvorfor er det slik? Hvor ble det av G-en? Her er den korte historien om Betonmast.

I år 1923 støpte seriegründeren Aamund K. Bu en flaggstang i betong hjemme på tunet sitt i Bu. Han patenterte metoden, og etablerte et selskap som skulle bygge høyspentmaster i betong. Han kalte selskapet Betonmast. Et navn satt sammen av beton, etter datidens danskinspirerte skrivemåte for betong, og mast etter den tiltenkte funksjonen.

Altså, Betonmast; et selskap som satte opp master i beton. Ikke noe jåleri. Og omtrent i samme tradisjon som de som i 1936 kalte firmaet sitt for Veidekke. Ikke mye jåleri der heller.

På 30 tallet kom HCA Melbye AS inn på eiersiden. De har vært trofaste eiere siden den gang, og har opplevd både opp- og nedturer. I dag er de største enkeltaksjonær i Betonmast.

I årene som fulgte satte Betonmast opp et betydelig antall betonmaster i Norge. Man kjørte materialer inn på fjellet om vinteren med hund eller hest, og bygde master i sommerhalvåret. Vinstralinjen i Gudbrandsdalen vel den mest kjente.
Tidene for høyspentmaster endret seg, og Betonmast erstattet betongmastene med stål. Hovedmarkedet flyttet seg ut av Norge. Til Ameralik fjorden på Grønland, hvor Betonmast den dag i dag har verdensrekorden for verdens lengste frie fjordspenn på 5370 meter, til det afrikanske kontinentet og til Thailand. 90-tallets Thailand ble slutten for Betonmast som linjebygger.

Et stort prosjekt gikk skeis, sterkstrømsvirksomheten ble solgt til Tyskland. Tilbake i Norge satt man med et mindre anleggsfirma, Betonmast Entreprenør. I 2002 ble det satt inn en ny daglig leder. Man fikk raskt fart på skuten, omsetningen økte og selskapet ble lønnsomt. Selskapet ble spesielt gode på bynære infrastrukturprosjekter, med komplekse kombinasjoner av vei, trikk og fotgjengertraseer.

Bilde fra Sogn hvor Betonmast satte verdensrekord i 1954-55 ved å bygge verdens lengste fjordspenn.
Den rekorden slo Betonmast selv da de som en del av et konsortsium var med å bygge Buksefjord kraftverk på Nuuk Grønland i 1993. Betonmast bygget da, med stålmaster, et fjordspenn på 5376 meter som krysser Amerilak fjorden.
Rekorden står ennå, og står oppført i Guinness World of record.

Enda nysgjerrig?

Disse mastene ble bygget av Betonmast. I den første linken kan du lese at mastene ble bygget mellom 1917 – 1918 og satt i drift i 1920.
https://museumsordningen.wordpress.com/2013/11/13/ukens-kulturminne-4/#more-4910
https://www.nrk.no/nordland/vil-frede-101-ar-gamle-strommaster-i-glomfjord-1.14240589

I denne linken kan du lese litt mer om historien til Glomfjord kraftverk.