Fra prosjektingeniør til anleggsleder

Lurer du på hva kan du forvente deg som nyutdannet ingeniørstudent i Betonmast? Hvordan arbeidshverdagen og samarbeidet med kollegaene er? Hvilke muligheter du har til utvikling? Spørsmålene er mange. Vi tok en prat med en som har vært i den situasjonen, som gir deg noen svar.

Christian Mjønerud (30) startet sin karriere som prosjektingeniør i Betonmast i 2011, og husker godt tiden som ung og nysgjerrig på hva arbeidslivet kunne tilby.

– Som nyutdannet og nyansatt i Betonmast, var jeg veldig usikker på hva jeg kom inn i. Jeg hadde aldri vært på store prosjekter tidligere, kun på mindre eneboligprosjekter da jeg jobbet som tømrer. Jeg lærte fort at det var to forskjellige verdener. Alt er større og mye mer avansert.

– I Betonmast har du muligheten til å nå så langt du vil. Men da må du også vise at det er det du ønsker, og gi gass. Vise drive og engasjement i den retningen du vil. Viser du det, får du bli det du vil. Om det er anleggsleder, prosjektleder eller kanskje til og med daglig leder. Hvem veit, sier Christian Mjønerud.

 

– Jeg skjønte fort at det satses stort på nyutdannede. Jeg fikk fort kjennskap til hvordan hele arbeidsprosessen på et prosjekt er, helt fra starten med anbud og kontraktsignering, til sluttbefaringer, overlevering og sluttoppgjør.

En av ni på teamet

I dag jobber Christian som anleggsleder på prosjektet DEG8, en rehabiliteringsjobb på 300 millioner kroner. En del av hans jobb er oppfølging av fremdriften, noe har vært med på å planlegge sammen med resten av prosjektteamet.

Prosjekt: Dronning Eufemias gate 8 (DEG8)

 

– Fordelen med å jobbe i team, er at man får et veldig godt samhold. Det føles som du jobber med en haug med kompiser.

Prosjektteamet på DEG8 består av ni høykompetente personer med ulik bakgrunn. For Christian er samholdet og tilliten de har seg imellom helt avgjørende for at prosjektet skal lykkes.

– Vi er avhengig av å kunne stole på hverandre. Du må vite at de andre følger opp sine oppgaver, og du må følge opp dine. Det gjør at du selv blir motivert til å gjøre en god jobb, fordi du vet at hvis du sluntrer unna, så går det ut over noen andre eller hele prosjektet.

Se også filmen «Min arbeidshverdag som prosjektingeniør»

Hva er viktigst i teamet slik du ser det?

– Det aller viktigste er god kommunikasjon. Både med byggherren, som er kunden vår, med underentreprenører og ikke minst blant kolleger. Et prosjekt er et stort team, og det er mange brikker som skal passe sammen. God kommunikasjon er helt vesentlig for å lykkes og utvikle seg videre til å bli en dyktig entreprenør.

På DEG8 har teamet gått helt bort fra tegninger og bruker kun apper til HMS, KS, avvik, oppgaver og dokumentasjon med bilder og kommentarer. – Det er kjempeeffektivt, og betyr at vi har stålkontroll på byggeprosessen til enhver tid. Vi er rett på der det skjer – enten det gjelder å rapportere et avvik, sende oppgaver eller kvalitetssikre arbeidet mens vi står ute på byggeplassen, sier Christian.

 

Når kulturen avgjør!

Christian trives veldig godt i jobben, og trekker fram kulturen og dyktige kollegaer som det som gjør det verdt å jobbe i Betonmast.

– Samholdet og det at du blir inkludert og føler deg sett og ikke minst verdsatt for den jobben du gjør er helt spesielt i Betonmast. Du skjønner at du er viktig uansett hvor liten eller stor rolle du har på byggeplassen. Du har mulighet til å komme så langt du vil, bare du gir uttrykk for det. Underveis har du også mye støtte fra kolleger og nærmeste leder på det å kunne utvikle deg. Du har alltid noen rundt deg å rådføre deg med, og trenger aldri være redd for å spørre om hjelp. For meg er det superviktig.

Og så er det gøy å jobbe med så flinke folk, og ikke minst dyktige ledere. De er flinke til å rose – og til å si fra hvis ikke ting går som det skal. Det har jeg satt veldig pris på, i alle fall i ettertid. Det har gjort at læringskurven har vært bratt, og at hverdagen aldri har vært så bra som den er nå.

For meg er det også viktig at det sosiale er bra for å trives på jobben. Når du jobber med så mange forskjellige fag, prosesser og folk på byggeplassen, blir det til tider ganske hektisk. Da er det utrolig viktig å ha en god gjeng å jobbe med. En sosial gjeng som du kan tulle med på kontoret eller gå og ta en pils med etter jobb. Det er mye sosiale aktiviteter, turer og fester i Betonmast, og vi har det utrolig moro sammen også utenfor jobben. Det blir som å jobbe med en gjeng med kompiser, og du setter ekstra stor pris på den gjengen du jobber med hver dag.

Det er et høyt nivå, og du har en bratt læringskurve når du begynner. Jeg er veldig takknemlig for at jeg jobber med så mye flinke folk.