Viktoria Amble Larsen skulle bli rådgivende ingeniør. Det var før hun hadde sommerjobb på et av Betonmasts spennende prosjekter.

Nå stortrives 27-åringen som ung prosjektingeniør i Betonmast – der hun er med på byggingen av Norges største næringsbygg, Construction City på Ulven i Oslo.

– Da jeg startet i sommerjobben begynte jeg å tenke over hvordan jeg ønsket at hverdagen min skulle se ut etter at jeg var ferdig med å studere. Som en utadvendt person med mye energi og en forkjærlighet for høyt tempo og varierte hverdager, merket jeg at jobben som entreprenør var en livsstil som kunne passe meg. Jeg har nå jobbet som entreprenør i Betonmast siden sommeren 2021, og er veldig fornøyd med valget mitt, sier Viktoria.

Veien fra studier til fast jobb

Viktoria er 27 år og bor og jobber i Oslo. Utdannelsen tok hun ved storbyuniversitetet OsloMet og den gamle landbrukshøgskolen, NMBU. Gjennom næringslivsdagene på NMBU kom hun i kontakt med Betonmast, og etter hvert fikk hun tilbud om sommerjobb på et prosjekt hvor det ble bygd et hotell i tilknytning til spaet ‘The Well’.

Endret retning til entreprenør

– Sommerjobben på The Well Hotel var spennende, og jeg erfarte at hverdagen som entreprenør er både givende og varierende, og at ingen dager er like. Jeg ønsket å få en fot innafor entreprenør-bransjen og spurte Betonmast om jeg kunne fortsette som deltidsansatt ved siden av studiet. Det fikk jeg. Holdningene mine for hvilken retning jeg skulle velge etter studiet endret seg gradvis fra rådgiver til entreprenør. Det er jeg glad for i dag, sier Viktoria.

Pangstart på karrieren

– Etter studiene fikk jeg tilbud om fast stilling hos Betonmast Oslo, og i dag jobber jeg som prosjektingeniør på Construction City, et av Norges største næringsprosjekter. Her skal vi bygge en næringspark på hele 103 000 kvadratmeter, og kontraktssummen er på hele 2,7 milliarder kroner. Snakk om pangstart på karrieren!

Student? Søk sommerjobb 2023 nå!

Ung kvinne, verneutstyr, stige, rør, smil
En entreprenørs hverdag er variert, og består blant annet av å følge opp underentreprenører ute på byggeplassen. Her er Viktoria i aksjon.

 

To personer, byggeplass, vinter, soloppgang
Viktoria har fått fast jobb som prosjektingeniør i Betonmast, og jobber nå i prosjektteamet på Construction City på Ulven i Oslo, et av Norges største næringsprosjekter. Construction City er bygg- og anleggsbransjens næringsklynge, der hele bransjen samles. Byggherre er OBOS, og Construction City er både en næringsklynge og en samlokalisering av bygg-, anlegg- og eiendomsbransjen. Både OBOS, AF Gruppen og Betonmast flytter sine hovedkontorer hit i 2025.

 

Byggeplass, to i verneutstyr diskuterer noe på bakken

 

Hva gjør en entreprenør?

Det skjer mye på Betonmasts store og spennende prosjekter. Ingen dager er like, og det er ingen tvil om at hverdagen som entreprenør er både givende og varierende. SE VIDEO som viser litt av hva Viktoria gjør ute på byggeplassen på Construction City, blant annet morgenmøte og vernerunde. 

– I tillegg til å være ute på byggeplass og følge opp arbeidene der, er det mange arbeidsoppgaver som løses både i møte med andre involverte og foran PC-en. La meg dra dere gjennom prosessen på en byggeplass fra innkjøp til ferdig bygg, sier Viktoria.

Tilbud

– Det første som gjøres er å hente inn tilbud fra ulike underentreprenører, det kan være alt fra et vaskefirma til et betongfirma. Man henter gjerne inn mellom tre til fem tilbud fra ulike firmaer før man sammenligner tilbudene med tanke på blant annet pris og kvalitet.

Kontraktsoppfølging

– Etter at Betonmast har skrevet kontrakt med en underentreprenør vil for eksempel jeg kunne bli kontraktseier, med ansvar for å følge opp kontrakten. Det er da viktig å sette seg godt inn i kontrakten slik at man vet hvem som har ansvar for hva.

Følge opp underentreprenøren

– For å følge opp underentreprenøren må jeg ut på byggeplass for å være fysisk til stede. Da sjekker jeg om arbeidet er utført riktig i forhold til eksempel tegninger. Det er gjerne her problemene kan oppstå, hvor teorien møter praksis. Og min oppgave er jo nettopp det å være det bindeleddet mellom teori og praksis. – Måten vi finner løsninger på kan være at jeg setter riktige personer i kontakt med hverandre, for eksempel kan være snekker’n og en arkitekt.

Entreprenøren løser problemene

– Mange av problemene som oppstår er det også vi entreprenører som løser, og det er det som gjør at hverdagen min variert og spennende, forklarer Viktoria.

Kvalitetssikring – hva blir faktisk bygd

– En annen viktig oppgave er kvalitetssikring, ofte kalt KS. Det innebærer å dokumentere hva som faktisk blir bygd. Si for eksempel at man skal støpe en vegg med armeringsjern. Da er en av mine oppgaver å sjekke at armeringsjernene blir lagt på riktig måte og dokumentere det, sier Viktoria.

Økonomioppfølging

– Utover dette har jeg også ansvar for oppfølgingen av økonomien innfor mine områder. Vi har jo et budsjett, så jeg setter derfor opp en prognose over hva jeg tror vi kommer til å bruke av penger. Også rapporterer jeg hvis jeg ser vi kommer til å gå over eller under budsjett.

Godt arbeidsmiljø

– Arbeidshverdagen er veldig varierende, med både kontorarbeid, møter og oppfølging ute på byggeplassen. Mye av dagen er jeg i kontakt med andre mennesker. Arbeidsmiljøet i Betonmast er gull verdt! I Betonmast har vi også et veldig godt arbeidsmiljø og vi får muligheten til å oppleve mye forskjellig både på og utenfor byggeplassen.

Flere kvinner og menn i verneutstyr foran byggeplass
Viktoria stortrives som entreprenør, og har funnet plassen sin blant gode kolleger. Her står hun som nummer tre foran fra venstre.
Arbeidsmiljøet på prosjektet er godt, og man blir godt kjent både på og utenfor byggeplass. Her fra en opplevelse med ribb.

 

Bli entreprenør!

– Som dere skjønner – jeg trives veldig godt. Jeg er superglad for at jeg gjennom sommerjobben i Betonmast fikk erfare hva en jobb som entreprenør på et prosjekt kan by på.

Til slutt har Viktoria en oppfordring til studenter innen bygg- og anleggsfag:

– Ønsker du en innholdsrik, spennende og givende arbeidshverdag, med et godt og trygt arbeidsmiljø i ryggen? Da kan jeg virkelig anbefale å bli entreprenør hos Betonmast.

Psst: Er din plan å bli rådgivende ingeniør eller konsulent? Visste du at entreprenøren som styrer og koordinerer konsulenter og rådgivere – og er bindeleddet mellom teori og praksis på byggeplassen? Gjør som Viktoria – søk sommerjobb hos Betonmast i dag.

Søk sommerjobb her – frist 11. november