Historien om Betonmast

<<.....Ja, som i Betongmast, bare uten G. Betonmast. Betoooonmast! Fikk du med deg det? Betonmast..... Uten G.....>> En hverdagssituasjon. Medarbeidere skal oppgi firmanavnet, Betonmast, men uten G. Likevel skjønner motparten det fortsatt ikke. Hvorfor er det slik? Hvor ble det av G-en? Her er historien om Betonmast, i kortversjon.

I år 1923 støpte seriegründeren Aamund K. Bu en flaggstang i betong hjemme på tunet sitt i Bu. Han patenterte metoden, og etablerte et selskap som skulle bygge høyspentmaster i betong. Selskapet ble kalt Betonmast. Et navn satt sammen av "beton", etter datidens danskinspirerte skrivemåte for betong, og "mast", etter den tiltenkte funksjonen. Altså, Betonmast; et selskap som satte opp master i beton. Ikke noe jåleri.

På 30-tallet kom HCA Melbye AS inn på eiersiden. I dag er de den største enkeltaksjonæren i Betonmast.

I årene som fulgte satte Betonmast opp et betydelig antall betonmaster i Norge, der Vinstralinjen i Gudbrandsdalen er den mest kjente. I takt med tiden ble etterhvert betongmastene erstattet med stål, før hovedmarkedet ble flyttet ut av Norge. Deretter ble sterkstrømsvirksomheten solgt til Tyskland, og tilbake i Norge satt man med et mindre anleggsfirma, Betonmast Entreprenør.

1.mai 2006 ble Betonmast Bygg etablert. På kort tid samlet selskapet sammen mange av bransjens dyktigste entreprenører, og fikk raskt en solid omsetning.

I 2008 etablerte selskapet sitt første datterselskap; Betonmast Bygg Bergen AS. Senere fulgte Betonmast Bygg Østfold (etablert i 2009), Byggmester Asle Thorsen (kjøpt i 2009), Betonmast Bygg Romerike (etablert i 2010), Eiendomsutviklingsselskapet Horisont (etablert i 2010), Toten Bygg og Anlegg (kjøpt i 2010), Byggmester Rotstigen (kjøpt i 2010) og TBA Eiendom (kjøpt i 2010). I 2011 kjøpte Betonmast AS Selvaagbygg, og i 2012 sto Primahus Entreprenør og Team-Bygg for tur. Våren 2013 ble Betonmast Buskerud-Vestfold etablert, og høsten 2013 ble Betonmast AB etablert i Gøteborg.

Det opprinnelige selskapet, Betonmast Anlegg, ble solgt til sveitsiske Implenia i 2011. Dermed ble Betonmast Bygg til Betonmast. Fremdeles uten G!

Betonmast er i dag et konsern bestående av rundt 850 ansatte fordelt over fjorten selskaper. Tretten er rene entreprenør- eller byggmesterforretninger, mens et driver med eiendomsutvikling. 

Betonmasten som Bu støpte i 1923 står på tunet i Hardanger den dag i dag. Den står der som et symbol på det entreprenørskap og den skaperglede som alltid har preget Betonmast. 

                                     

 

 

BETONMAST AS

Schweigaardsgate 34 E, 0191 OSLO
Postboks 9416 Grønland, 0135 OSLO

Sentralbord: +47 22 17 54 80
E-post: kontakt@betonmast.no